У Закарпатській облраді стартувала зустріч із делегацією Естонської Республіки на чолі з Першим віце-спікером Парламенту

Print Friendly, PDF & Email

Перший віце-спікер парламенту (Рійгікогу) Естонської Республіки Хелір-Валдор Сеедер зустрівся з головою Закарпатської обласної ради Володимиром Чубірком та керівником Закарпатської ОВА Віктором Микитою. Сторони обговорили перспективи співпраці з естонською стороною та повідомили гостей про поточну обстановку в Україні та області.
 
Перший віце-спікер естонського парламенту подякував за запрошення і повідомив, що влада і народ Естонії мають чітке розуміння, що допомога Україні це — допомога у боротьбі за європейські цінності та територіальну цілісність усього Євросоюзу. Тому, естонський політик запевнив, що цей процес буде тривати і надалі.
 
«Ми захоплені героїзмом українців, ви боретеся не тільки за свою територію, але й за демократичні принципи всієї Європи. Наша задача – зробити все, щоб світ не втратив фокус уваги до України, до війни в Україні. У всіх зараз свої економічні проблеми, але Україна не повинна сходити з порядку денного. Тому ми тут, щоб розширити співпрацю, вивчаємо ситуацію у різних регіонах України. Ми відкриті до співпраці з громадянами, бізнесом і місцевим самоврядуванням», — зазначив Хелір-Валдор Сеедер.
 
У свою чергу голова Закарпатської облради Володимир Чубірко подякував за допомогу естонським друзям та окреслив можливі напрямки співпраці між обома країнами.
 
«Нам треба шукати точки дотику. Щоб наступний візит був більш тематичним і стосувався конкретних сфер. Наприклад, у плані бізнесу і був економічно вигідним для обох сторін. Нас цікавлять ваші реформи, щоб ми могли перебрати щось для нас і не винаходити велосипед. І щоб ми бачили, куди нам рухатися. Закарпаття має стати прикладом для інших областей і показати, як інші можуть працювати», — сказав голова облради.
 
На економічному потенціалі області зупинився голова Закарпатської ОВА Віктор Микита: «Сьогодні у нас багато релокованих підприємств із території, де ведуться бойові дії і є загроза ракетних ударів. Працює індустріальний хаб з великими економічними проектами. Підприємства, які заходять у область з інвестиціями, мають гарантії безпеки. Тому область відкрита до співпраці і має відповідні можливості».
 
Окремо зупинилися на проекті «Електронна черга перетину кордону». У вересні 2021 року у цьому напрямку було підписано меморандум про співпрацю для надання міжнародної технічної допомоги між Закарпатською ОДА, Посольством Естонії в Україні, компаніями «GoSwift» і «Укрінтеравтосервіс». Чергові етапи програми призупинено через військову агресію росії у 2022 році.
 
З цього приводу перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета зауважив: «Коли починався проект, була інша ситуація. Тепер, в умовах війни, не працюють порти і авто з товарами стало набагато більше. Це має бути цікаво і країнам ЄС, бо застрягають і їхні товари. Тобто це проблема всього ЄС. Тому просимо вас піднімати цю проблему на рівні ЄС, впливати на Угорщину і Словаччину. У нас хоч і нема вибухів, але зараз ми сконцентрували увагу на роботі з переселенцями, бо йде зима. Закарпаття – регіон для економічних можливостей. Ми можемо будувати логістику з Європою і співпрацювати тка, щоб вигідно було обом сторонам».
 
На єдності України у боротьбі проти ворога зупинився заступник голови облради Василь Дем’янчук: «Війна, яку розпочала росія, об’єднала українців і зробила нас єдиним організмом. Тому нас, у відносно мирному Закарпатті теж болить, коли в інших областях нашої держави вбивають українців і нищать інфраструктуру. Ми стали, як єдиний організм, який чітко відчуває біль у окремих частинах тіла…»
 
«На Закарпатті — більше 100 національностей живуть більше тисячі років в мирі. У Закарпатській обласній раді 8 політичних сил. Бувають спірні питання, але під час війни ми об’єдналися і працюємо як єдиний сильний кулак. Ми багато допомагаємо регіонам, у яких є проблеми, кожен старається бути корисним. Дякуємо за допомогу Естонії, бо без неї важко перемагати», — зауважив у ході зустрічі депутат облради Йосип Борто.
 
Довідково:
Згідно з рейтингом країн світу за розміром наданої військової допомоги Україні протягом 8-ми місяців, Естонія входить до першої десятки. Станом на жовтень 2022 року обсяг військової допомоги нашій країні з боку Естонії сягнув 255 млн. Є, гуманітарної – близько 22 млн. Є. Також країни Прибалтики беруть участь у відбудові України. Естонія зосередилися на Житомирській області, де навесні 2023 року разом з іншими партнерами побудують модульний дитячий садок, а також працюватимуть над відновленням інфраструктури. Крім того, на сьогодні Естонська Республіка прийняла у себе майже 60 тисяч українців.
 
На міжнародному рівні Естонія підтримала запровадження економічних санкцій проти росії і білорусі; не визнає проведені росією референдуми в окупованих регіонах протягом 8-ми років; 18 жовтня парламент Естонії Рійгікогу прийняв заяву, у якій засудив анексію територій України та оголосив російський режим терористичним. Також Естонія була рішучим прихильником прагнень України до ЄС і НАТО.
 
Пресслужба Закарпатської обласної ради