Володимир Чубірко: “Закликаємо світову спільноту ліквідувати ядерну загрозу, яку несе росія…”

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email
26 квітня виповнюється 36 років з часу вибуху на Чорнобильській АЕС. Чорна сторінка історії України, яку назвали трагедією ХХ століття. Аварія стала техногенною катастрофою. Сила двох теплових вибухів на четвертому енергоблоці прирівнюється до 500 бомб, які колись були скинуті на Хіросіму.
 
Саму аварію та її наслідки ліквідовували працівники ЧАЕС, пожежники, військові і просто добровольці. Люди отримали смертельні дози опромінення, від чого загинули відразу, або поступово, протягом місяців і років, втрачали здоров’я. Ті, хто вцілів, має недуги на все життя. Серед героїв, які у ті дні боровся зі стихією, були і закарпатці.
 
За даними департаменту соціального захисту населення Закарпатської області, нині в краї проживає 1700 безпосередніх ліквідаторів аварії на ЧАЕС і 3786 непрямих учасників боротьби з наслідками катастрофи. У річницю трагедії керівництво області поспілкувалося з представниками районних відділів громадської організації «Союз Чорнобиль України».
 
Одне з проблемних питань, яке підняли чорнобильці на зустрічі, – робота КМП «Обласний госпіталь ветеранів війни». Через недобросовісну діяльність керівника цієї установи, ліквідатори аварії не мають можливості у повному обсязі отримувати медичні послуги, надані їм державою. За словами присутніх, у 2020 році там не пролікувалося жодного чорнобильця, у 2021- 41 особа, у 2022 – знову ніхто.
 
На зауваження відреагував голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. Він повідомив, що 21 квітня 2022 року у госпіталі відбулося виїзне засідання постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС. На основі висновків комісії 19 травня відбудеться сесія обласної ради, на якій буде прийнято рішення про звільнення з посади директора закладу Василя Волошина. Після цього в госпіталі відбудеться модернізація. Там зможуть отримувати належне лікування як ветерани-ліквідатори ЧАЕС, так і поранені військові на передовій у нинішній війні.
 
Як повідомив директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської області Василь Мацола, щодо соцдопомоги, то на сьогодні держава повністю виконує свої зобов’язання перед чорнобильцями відповідно до нормативно-правових актів. Деякі виплати проіндексовані. Скажімо, відшкодування на харчування ліквідаторів складає 500 грн. В цілому держава виділила 7 млн. 400 тис. грн для Закарпаття на потреби чорнобильців. В обласному бюджеті майже 1,5 млн. грн. передбачено на медичні програми і зубопротезування.
 
Після зустрічі в обласній раді учасники круглого столу разом з депутатами різних рівнів влади взяли участь у церемонії покладання квітів до меморіалу загиблих ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
 
На жаль, через більш ніж 3 десятиліття після техногенної катастрофи в Чорнобилі, над світом знову зависла ядерна загроза.
 
«Зараз, коли російська федерація погрожує ядерною зброєю, захоплює наші атомні електростанції, Україна героїчно захищає світ від катастрофи. Чорнобиль не має минулого часу і кожен день нагадує про себе. У Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу ми схиляємо голову перед тими, хто загинув у ті страшні дні і пізніше внаслідок дії радіації, а також перед воїнами ЗСУ, які сьогодні не дозволяють російським ракетам завдати ударів по атомним реакторам. Ми закликаємо світову спільноту не допустити знову цієї біди через імперські амбіції божевільного президента РФ та допомогти Україні знищити ворога», – сказав у своєму зверненні Володимир Чубірко.
 
Пресслужба Закарпатської обласної ради